O otoku Visu

Otok Vis nalazi se u srcu Jadranskog mora okružen kristalno čistim morem bogat ribom te sa svojom blagom mediteranskom klimom obiluje vrhumskim vinima i maslinovim uljem.

Udaljenost otoka Visa od kopna tj. od Splita kao glavne polazne luke iznosi oko 42km. Jadrolinija sa svojim brodovima, tajektima i katamaranima redovito saobrača dva puta dnevno za Vis, a u glavnoj sezoni i tri puta.

Na mjestu današnjeg grada Visa u IV. st. prije Krista podignut je polis (grad-država) "Issa". Bilo je to prvo urbano naselje na području Jadrana.

Iako daleko od kopna, otok Vis raspolaže s kompletnom životnom infrastrukturom modernih sredina. Otok se električnom energijom opskrbljuje s kopna sa dva podmorska 35 KV kabla. Mrežni napon kod krajnjih korisnika je 220/380 V. Pitkom vodom otok se opskrbljuje iz 5 bušotina lociranih usred otoka gdje se voda crpi sa oko 100 m dubine. Fiksna telefonija na otoku bazira se na najsuvremenijoj AXE10 tehnologiji, a s ostatkom svijeta povezana je optičkim kablom te alternativno SHF linkom. Korisnici interneta za sada mogu koristiti ISDN tehnologiju s maksimalnih 128 KB brzine, a postupno se uvode i veće brzine. Otok je dobro pokriven GSM signalom oba hrvatska operatora "VIP-NET" i "CRONET".

Ambulante u Visu i Komiži u mogućnosti su pružiti osnovnu zdravstvenu zaštitu, dok je u hitnim medicinskim slučajevima osiguran helikopterski prijevoz u KBC Split.

Na otoku, među ostalim, postoje i praonica rublja, benzinska pumpa, automehaničari i vulkanizeri te drugi uslužni servisi.

Zbog udaljenosti od kopna i dugogodišnje militarizacije, skrivan od javnosti i zatvoren za strani turizam, otok Vis sačuvao je večinu svojih istinskih vrijednosti: egzotičnu prirodu i prirodne ljepote, povijesna i arheološka bogatstva, kulturu i običaje, te izvornu gastronomiju.

 

 

 

 

Mnoštva vrhunskih i nadaleko poznatih restorana, konoba i seoskih domaćinstava u kojima se hrana priprema prema autentičnim stoljetnim receptima od domaće janjetine ili kozletine, te svježe oborite ribe, školjaka i rakova, a uz korištenje domaćeg, ekološki čistog povrća, otok Vis mnogi s razlogom nazivaju gurmanski raj.

Nadamo se da će te iskoristiti blagodati ovog prekrasnog otoka i provesti ugodan odmor!

Columbo Apartments Vis

e-mail: info@visanin.com

 

NAZAD

Copyright © 2007 Columbo Apartments All right reserved accommodation island of Vis,